Search

Namesto sprememb v IT okolju, spremembe v glavi - vsak petek nekaj novega! #ReadOnlyFriday


Ste že slišali za "IT-jevski" termin "Read only friday"? Sam sem zanj slišal pred leti - zdel se mi je zanimiv in smiselen zato se ga poskušam v čim večji meri držati.

Zakaj gre? Gre se za razmislek o (ne!) uvajanju sprememb v produkcijska IT okolja (naj bodo to infrastrukturne spremembe, spremembe v sistemih podatkovnih baz, spremembe v aplikacijskih sistemih ...) v petek (ali kakšen drugi predpraznični dan) - predvsem zato, ker imamo v dela prostih dneh po navadi na voljo manj virov za popravilo oziroma odpravo potencialnega (v petek (oziroma na dan uveljavitve spremembe) morda še neopaznega) izziva in seveda, ker ne želimo uničiti vikenda ne sebi, ne podjetju v katerem smo spremembo naredili, ne uporabnikom storitve ...

Skratka nenapovedana, hipna in na videz malenkostna sprememba je lahko vzrok za kopico slabe volje in uničene dela proste dni (kar se posledično odraža v utrujenosti iz česar (lahko) sledi še več človeških napak ...)


Predlagam, da namesto sprememb na produkciji izvedemo raje kakšno spremembo v glavi - prvič takšno, da se držimo "read only friday" napotka po drugi strani, pa da petek izkoristimo da se naučimo kaj novega ... Kaj mislite o tem?


Dodatno branje: https://fusix.nl/why-friday-should-be-read-only-day/ https://fatlabwebsupport.com/blog/arguments-for-a-read-only-friday/ https://isitreadonlyfriday.com/

301 views0 comments